Monday, 13 February 2012

ABS Pump Defect Settled!

Macam mana nak tahu ABS pump Exora dah defect? Senang jer, dekat meter panel, ABS dan handbrake indicator akan sentiasa menyala bila kita hidupkan engine, jadi masa ni ABS memang tak berfungsi tapi handbrake ok, tak lock walaupun dah dilepaskan, cuma lampu indicator tu jer tak padam






Part No. untuk ABS pump atau juga dikenali sebagai "Hydraulic Control Unit" - PW922434








ABS pump yang rosak...



Kedudukan ABS pump yang telah diganti




Kos keseluruhan sekiranya warranty telah tamat, 
kalau under warranty, FOC



Yang penting...masalah selesai :)




Dipetik dari :  Aku Budak Melaka

26 comments:

  1. Salam bro. Keta aku pun menyala gak lampu abs tu. Mmg kena ganti 1 unit terus ka?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nazirul Amri, actually bukan smua perlu di tukar...ada kes cuma part tertentu jer di tukar...tp normally kami sarankan kpd ahli NeXo tukaq smua skali utk elakkan mslh len plak pada smua sistem abs...org kata berjangkit... arini baik di sini,esok sakit plak di sana...so ada baiknya request depa tukaq smua skali kalu bole kawtim...

      so far kes ABS tak byk sgt...bole dikelaskan terpencil... dan benda tu kadang sikit sgt,sensor punya kesilapan... carilah SC Proton yg berkaliber...,so boleh claim waranty...

      so far kami di NeXo xdak mslh dlm hal waranty sbb ada antara kami yg mmg berada didalam kluarga Proton sendiri...dan ada yg kenal rapat ngan pomen di SC sniri... kami kongsi kebaikan dan tips penjagaan ini sesama kami...

      Delete
  2. I punya exora 2009 sama juga abs module rosak, 2011 dah claim warranty tapi skrg rosak lagi.dah tanya kat sc yg kenal, exora paling banyak problem abs sensor dan pam. Kali ni kena charge rm1200. Haizzz

    ReplyDelete
  3. Apa punca terjadi sensor utk abs ni rosak ye?mcmna nk hindari dari rosak?

    ReplyDelete
  4. saya ada hyraulic control unit tu ori 5pcs and price bole nego (Confirm lagi mura dari harga atas). sape2 berminat sila call or sms 012 44 88 494

    ReplyDelete
  5. Kebetulan ari ni saya punya exora pun sudah kena la. ABS pump rm682 + 96 + 22 = 800. SC Cheras.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi

      Nak Tanya SC cheras Kat mana?

      Delete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. hi all,
    berapa harga pump abs ini di malaysia? di negara saya (indonesia) harganya mahal. mohon info tuk belinya dari malaysia jika lebih murah. salam, suga

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. FYI ( copy & paste )
    Untuk pengguna EXORA.. tak kira gen apa .. kalo diperhatikan.. mileage cecah antara 40k sehingga 60k .. mesti lampu ABS akan menyala kat meter tuh..

    Dulu masa pakai CPS.. 40k lebih lebih.. lampu tuh menyala.. depa tukar sensor ABS tuh..

    Skrg ni pakai CFE.. 50k lebih sensor ABS menyala gak.. pi SC depa dah tak tukar baru walapon masih ada warranty..depa cuci ajer..

    kepada kengkawan yg belum kena lagi .. beringatlah .. bila kena .. pi ler sc suh depa bersihkan.. depa akan check dulu sensor belah mana yg kotor..

    Kepada yg dah kena .. korang masih ingat lagi tak BERAPA mileage kereta korang ketika masalah sensor ABS ni meragam..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. 64k++ beli tahun 2011 esok nak try bersih sensor sendiri.

      Delete
    2. 64k++ beli tahun 2011 esok nak try bersih sensor sendiri.

      Delete
    3. 54k beli tahun 2014. Dah cuci tapi x ok.. Kena ke pusat servis.

      Delete
    4. 54k beli tahun 2014. Dah cuci tapi x ok.. Kena ke pusat servis.

      Delete
  10. Salam saya baru je kena semalam.. Mileage 25800.. Otw blik aloq setaq dari k.l.. coz hujan lebat sgt.. Exora cfe.

    ReplyDelete
  11. salam, saya pun baru kena mcm ni.....Mileage 32000.... kalau mcm ni ada warenty ke.....belum pegi sc lagi

    ReplyDelete
  12. Tips
    1. Pergi mana2 sc check front & rear sensor dan berapa sensor yg rosak. Lepas tu pergi beli sensor dekat kedai spareparts (harga lebih kurang RM110 sebiji. Then suruh pomen biasa pasang.(upah pasang lebih kurang RM20@Ram30 sahaja.)

    ReplyDelete
  13. SALAM...SAPA2 ADA CONTACT NO LEH BAGI KAT SAYA...COZ NAK CARI BARANG N HARGA YG MURAH...ABS PUMP EXORA..TQ

    ReplyDelete
  14. ABS exora sy br jd smlm..milage 70k lebih..nak p SC dulu cek jd lg mana..

    ReplyDelete
  15. Mmg saya milage baru 38k dah kena masaalah padan lah org kata proton mmg banyak masaalah weak

    ReplyDelete
  16. Saya punya ecu abs rosak 60000km...pusat servis proton larkin kata....dan harganya 2k hingga 3k...ada sesapa yang senasib ngan saya dan...ada tak pandangan dari rakan2

    ReplyDelete
  17. Terbaik admin. Saya ada tambahan info berkenaan ABS ni.
    Anti-lock braking systems (ABS) sebenarnya adalah ciri keselamatan yang direka khas untuk membantu pemandu mengekalkan kawalan semasa membrek dan membelok. ABS mengelakkan tayar daripada terus berhenti dan tergelincir ketika brek.
    Macamana nak guna ABS?
    Tekan brek dan jangan lepaskan brek kaki sehinggalah kereta berhenti. Jangan berulang-kali angkat kaki dan tekan brek sebab ABS takkan function dengan elok

    ReplyDelete
  18. setiap.pagi akan dengar bunyi kat area abs pump,tp sekejap sahaja.lepas tu abs menyala...matikn enjin..on smula
    ..lampu abs akan hilang smula..adakah abs pump rosak tuan?

    ReplyDelete
  19. bagaimana jika indikator ABS tak menyala bila on Suis ? dan bagaimana kita hendak tahu kerosakan sedangkan bila on suis pun sudah tak menyala ABS.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...